Yerin tam 4 kilometre altında bulunan dünyanın en derin altın madeni
Şimdi sizi Dünya yüzeyinin 4 kilometre altına götürüyorum. Güney Afrika’daki Mponeng altın madenine onu alacağız Bu maden aynı zamanda dünyanın en derin madeni olarak da biliniyor. Koruyucu giysiler ve acil durum solunum ekipmanı ile donatılmış madencilerin işe gitmek için 90 dakikalık bir asansör yolculuğu yapması gerektiğinden, bu maden tartışmasız dünyanın en tuhaf iş gezisine sahne oldu diyebiliriz.
Madenin kuyuları o kadar derin ki gezegenin jeotermal gradyanı bir sorun haline geliyor çünkü artan derinlik, artan sıcaklıklar anlamına geliyor. Kaya sıcaklığı, Dünya’nın derinliklerinde 60°C’ye yükselebilir, bu da insanların dayanabileceği sıcaklığın çok üzerindedir. Bu sorun, insanların gezegenin erimiş çekirdeğine rağmen dünyanın en derin madenini işlenebilir bir sıcaklıkta tutan soğutma düzenlemeleri konusunda yaratıcı olmalarını gerektirdi.
- İlginizi çekebilir: İnsan vücudu ne kadar ısıyı tolere edebilir?
Bir soğutma tesisi ile birleştirilmiş havalandırma sistemlerinin bir kombinasyonu, insan yapımı mağara sistemi aracılığıyla soğuk hava ile birlikte buz ve soğuk su karışımlarını göndererek yüksek sıcaklıkların en kötü etkilerini azaltır. Ancak madenciler, tehlikeli derecede sıcak koşullara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak için hala vardiyalı çalışmak zorunda.
Bu derinlikte çalışmanın ilk olarak 1800’lerin başında Fransız madencileri tarafından fark edilmesi muhtemeldir. beraberinde barotravma komplikasyonunu getirir. Bir inme veya barotravma, kısa bir süre içinde yüksek basınçlı bir yerden düşük basınçlı bir yere geçmekten kaynaklanır. Çünkü dekompresyon hastalığıHavacılık olarak da bilinir ve günümüzde en yaygın olarak dalgıçları, havacıları, astronotları ve basınçlı ortamda çalışan insanları etkiler.
Dünyanın en derin madeni gibi yüksek basınç alanından yüzeye yakın alçak basınç alanına geçiş vücutta nitrojen gazı kabarcıkları üretebilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bunun bir sorun haline geldiği yer, basınç değişikliğinin çok hızlı yapılması ve vücuda gazın salınmasıdır. “ Bu çok acı verici ve bazen ölümcül. ” denir. Bununla birlikte, sıcaklık ve hava akışını kontrol etmek için atılan birçok adım madencilerin vücutları üzerindeki basıncı azalttığından, bu basınç farkı madenlerde olduğundan daha fazla basınçlı havada çalışan insanlar için bir sorundur.
Neden bu kadar derine inmeye gerek var?
Mühendisler Avustralya’dan Gemma Chilton, bu kadar derin madenciliğin gerçekten tüm zorluklara değip değmeyeceğini merak ediyorsanız, bu altın madeninin bir asırdan fazla madenciliğin en sığ ve en zengin yatakları tükettiği Güney Afrika eyaleti Gauteng’de bulunduğunu açıklıyor. Sonuç olarak, insanların değerli metal arayışları, bilimsel olarak desteklenen yeni analizler gerektiren yeni sorunlarla karşı karşıya kaldığımız yerde, gerçeği zemine itti.
Ultra derin madencilik çevreleyen kayanın basıncına dayanabilen ve aynı anda çökmeye karşı koyabilen tünellerin inşa edilmesini ve çevrelenmesini gerektirir. Guinness Dünya Rekorları’na göre her gün 6.400 ton kayayı temizlemek için 2.300 kilogram patlayıcı kullanılıyor.Buna orta dereceli sarsıntıları da ekleyin, bu da tünelleri ayakta tutmak için uğraşmanız gereken pek çok sorun olduğu anlamına gelir.
Mponeng, bir maliyet karşılığında kayadan altın çıkarmanın ötesinde başka şaşırtıcı keşifler de yaptı. 2006 yılında, altın madeninin içinde Güneş’ten bağımsız yaşadığı bilinen ilk organizmalar keşfedildi.Bu organizmalar, Güneş’in gücü yerine, güç kaynağı olarak radyoaktivite kullanıyorduve diğer gezegenlerde yaşamın nasıl devam edebileceğinin bir örneği olabilirler.
Dünya’nın kaya yüzünün derinliklerine dalmak tehlikeli ve karmaşık bir süreçtir, ancak oradayken ayaklarımızın altındaki zemin ve hatta muhtemelen galaksinin başka yerlerinde yaşayan mikroplar hakkında daha fazla şey öğrenebiliriz.