Batı Afrika ülkelerinden Nijer’e askeri müdahale planı
Batı Afrika Ekonomik Birliği’ne (ECOWAS) üye devletlerin genelkurmay başkanlarının Cuma günü Nijerya’nın Abuja kentinde yaptıkları toplantının ardından, “Nijer’de olası bir askeri harekat planı üzerinde anlaşmaya varıldığı” açıklandı.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) 30 Temmuz Pazar günü yaptığı duyuruda, askeri cuntanın Nijer’deki darbeyi sona erdirmesi ve görevden alınan Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u görevine iade etmesi için bir hafta süre tanıdığını duyurdu.
Dün yapılan toplantıda yapılan açıklamada, askeri müdahalenin çerçevesinin belirlendiği belirtildi. Toplantının ardından konuşan ECOWAS’ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, “Nihai bir müdahalede yer alacak tüm unsurlar üzerinde çalışıldı. Bunlar, ‘kaynakları nasıl ve ne zaman konuşlandıracağımızı’ içeriyor. ve güç gerekli’.” verilmiş. Musah, “Diplomasinin işlemesini ve cuntaya yaptıklarını tersine çevirmeleri için her fırsatı verdiğimiz mesajının net bir şekilde iletilmesini istiyoruz” dedi.
ECOWAS’tan bir heyet Perşembe günü Nijer’in başkenti Niamey’e geldi ancak heyetin geceyi planlandığı gibi orada geçirmediği belirtildi. Bir heyet üyesi Cuma günü Bazoum veya darbe lideri Abdourahamane Tiani ile görüşmediklerini söyledi.
Bölgesel güç Nijerya, ECOWAS’ın dönem başkanlığını yürütüyor. Başkan Bola Tinubu, krizi dostane bir şekilde çözmek için “gereken her şeyi yapacaklarını” ve askeri müdahalenin son çare olacağını belirtti.
ECOWAS zaten askeri cuntaya ticari ve mali yaptırımlar uygulamıştı ve ana elektrik tedarikçisi Nijerya elektrik arzını durdurmuştu. Askeri cunta ise “zorla geri döneceği” uyarısında bulundu.
Son yıllarda Sahel’deki varlığını artıran Rusya, dış müdahalenin krizi çözmeyeceğini belirtti.
Ne oldu?
Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu 26 Temmuz’da iktidarı ele geçirdi ve demokratik bir seçimle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u gözaltına aldı. Ulusal Vatanı Koruma Konseyi olarak adlandırılan askeri cuntanın başı General Abdourahamane Tiani ülkenin yeni lideri olurken, darbeciler anayasayı ve anayasal kurumları lağvetti.
Eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer’de iktidarı ele geçiren askeri cunta, Cuma günü Fransa ile askeri işbirliğine son verdiğini duyurdu.
AFP / Yapay Zeka, HT
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?